Fjellet taler – kl.19.00

Konsert med John Ole Morken og Steinar Strøm. Billetter 300,-

Fjellet taler!

Konsert med John Ole Morken og Steinar Strøm. Slåtter og fortellinger med rot rundt Norefjell.

Norefjell har vært en viktig del av folkelivet i bygdene under fjellet. Fra tidligere tider var setring, jakt og sank som førte folk til fjellet. Særlig om sommeren var det til tider yrende folkeliv på fjellet. Setrene lå på rekke og rad i skogbeltet med beiteområde opp mot fjellet. Det var gjeterne som hadde ansvar for å få budskapen til rett seter og det var gjerne seterjentene som måtte stå for melking og bearbeiding av melkeproduktene for bevaring av ressursene mot vinteren.

Fjelldanser ble et samlingspunkt. Ikke bare for seterfolket men folk kom fra bygda også. Raumyra var en yndet danseplass. Her møttes folk fra Sigdal, Eggedal, Krødsherad og Hallingdal. En og annen Numedøl var kanskje å se. Det var ikke bare dans. Det kappast i å ha raskeste hester, sterkeste slosskjemper og være den beste spellemann.

I 1858 var den siste fjelldansen på Raumyra. Et kraftig uvær slo til. Uvær sammen med for mye alkohol førte til at tre døde på fjellet denne sommernatta. En av dem var spellemannen Kittil Haraldsen Langebakke. Han var savnet i nesten to måneder før han ble funnet.

Det var etter denne fjelldansen dikterpresten Jørgen Moe holdt sin kjente preken: «Fjellet taler», som konserten har tatt sitt navn fra.

Konserten til John Ole Morken og Steinar Strøm vil ha fokus på folkeliv, tro og overtro og musikken som vi finner i bygdene under Norefjell.

John Ole Morken (f. 1979) er komponist, plateprodusent og folkemusiker fra Ålen, men bosatt på Åmot i Modum. John Ole har utgitt soloalbumet Slåtter fra Hessdalen, Haltdalen og Ålen (2008), ei plate han ble nominert til Spellemannsprisen for. Han har også medvirket på flere plater og gitt ut flere bøker og notehefter. I 2012 medvirket han i Den fjerde nattevakt ved Den norske opera & ballett. Han er en mye brukt pedagog ved Ole Bull Akademiet, fikk Holtålen kommunes kulturpris i 2002, og har hatt Statens kunstnerstipend. Har siste årene vært å høre i Folkemusikktimen på NRK P2.

Steinar Strøm (f. 1968) er komponist og folkemusiker fra Sigdal. Han har gitt ut soloalbumet Blåmåndagen (2014) og medvirket på flere andre produksjoner. Steinar har vært en aktiv folkemusiker med tradisjon særlig fra Sigdal og Krødsherad. Steinar fikk spelemannslaget Vårlengts spelemannspris i 1991, og var festivalmusiker på Noreg ungdomslags stevne i 2013. Han har de siste års hatt samarbeid med musikere utenfor folkemusikken.

Billett kr. 300,- kjøpes i døra.

Forhåndsreservasjon til:post@skredsvig.no .
sms til 91382468 eller ring Hagan på 32714840 for info og bestilling.