Christian Skredsvig

Om kunstnerens liv

Det mest kjente maleriet til Christian Skredsvig er «Seljefløyten» malt ved Dælivannet i 1889.

Christian Skredsvig(1854-1924) vokste opp i enkle kår på Modum men ble oppdaget allerede som 15 åring og sendt på malerskole i Kristiania, København, Munchen til han slo igjennom 26 år gammel i Paris og ble boende der i 5 år. Flyttet hjem til Norge og gården Fleskum der han bodde i 6 år, deretter til Eggedal hvor han bygget hjemmet Hagan og ble boende livet ut. Hagan er i dag et av Norges best bevarte kunstnerhjem fra gullalderen i norsk malerkunst.

Christian Skredsvig var en av de største norske malerne med internasjonale kvaliteter på 1880-tallet. Han slo igjennom i Paris i 1880 da han ble antatt på «Le Salon» i med maleriet «Snekjøring på Seinen». Allerede året etter vant han salongens høyeste utmerkelse, gullmedalje, for det store maleriet «Une ferme a Venoix».

   Kort KU    bondegård

Skredsvig regnes som den «mest franske» av de norske i maleteknikk og motivvalg, men da han vendte hjem i 1885, samlet sine venner til norsk malesommer og påbegynte sitt berømte «Seljefløyten», ble han med ett den «mest norske» av dem alle. Med lyriske stemninger av mennesker og dyr i norsk landskap har hans  malerier blitt «ikoner» fra vår gullalder.

 Sommeren 1888 var Skredsvig sammen med Gerhard Munthe og Harriet Backer i Eggedal for å male, hans maleri fra denne sommeren «Idyll», med mannen og katten, er også godt kjent i de norske hjem takket være utallige reproduksjoner som selges av motivet den dag idag. 

 idyll nettside

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hør lydboken  – Christian Skredsvig: Dager og netter blant kunstnere